"Jag älskar att göra det jag gör, det är en lyx att få vara en del av den samhällsförändring som vi jobbar för, där ungas behov är vårt existensberättigande"

"Jag älskar att göra det jag gör, det är en lyx att få vara en del av den samhällsförändring som vi jobbar för, där ungas behov är vårt existensberättigande"

Anja Frey är chef för Fryshuset i Stockholm. Anja kombinerar ett brinnande engagemang med handlingskraftighet som skapar förändring. Hennes talk på Polar Talks under Polar Music Prize var dagens höjdpunkt tyckte vi, inspirerande på ett självklart och naturligt vis, precis som hennes svar i denna intervju.

Berätta om dig och Fryshuset?
Fryshuset har varit min arbetsplats ända sedan min Socionomexamen för 17 år sedan, då jag klev rakt in i fiket, hjärtat av Fryshuset och blev kär. Platsen, människorna, det var som att världen satt just där och fikade, pratade om samhällets svåraste utmaningar på ett okonstlat och inspirerande sätt. Människor med så olika erfarenheter, bakgrunder, förutsättningar och perspektiv, jag visste där och då att Fryshuset var min plats.

Jag älskar att göra det jag gör, det är en lyx att få vara en del av den samhällsförändring som vi jobbar för, där ungas behov är vårt existensberättigande. Jag känner mig extra stolt över projektet #Backasysterskapet som vi startade 2016.

 Vad är #Backasysterskapet?
2016 bestämde jag mig för att vi behövde göra annat, förändringen kommer inte att ske av sig självt, men det måste ske nu. Vi måste börja. Jag kände så starkt att det var dags att spränga normen av vad som passar och inte, vem som passar in och inte, vad som är möjligt, vem som är möjlig, vad jag får och inte.

Vi möter tusentals unga tjejer varje dag på Fryshuset, i skolan, i våra verksamheter, i basketen, dansen, i våra musikstudion och vi vet att de många gånger kämpar för att ta plats, att de inte känner sig värdefulla för sig själva, att deras röster inte är viktiga, att deras åsikter inte räknas. Vi ser vi glittret i deras ögon, känner kraften, men påminns ständigt om hur de begränsas av normer, strukturer, av kultur, av andra och av sig själva. Deras plats och utrymme minskar, platsen som de ska äga, våga och leva ut i blir liten, trång, kvävande, isolerad.

Efter att ha lyssnat in över 100 tjejer och ställt dem frågan, vad saknar ni idag och om det fanns hur skulle det då se ut? Ur den frågeställningen och sex fantastiska workshops så föddes Backasysterskapet. BACKA är vår utbildning som erbjuder tjejer ett positivt och inspirerande sammanhang, ett systerskap som sluter samman och står bakom.

En utbildning som ger våra unga verktyg och kunskap, insikter och perspektiv där de får möjlighet att utmana sig själva och varandra. Där de får utvecklas och växa som individer, där de mobiliserar en gemensam kraft ur systerskapet, som får dem att vilja göra skillnad, för sig själva, för andra och för nästa generations unga tjejer och visa dem, This is how we do it!

 Vi tror att det är enklare att vara för något, än emot något. Vad är du för när det gäller jämställdhet? 
När det kommer till jämställdhet så handlar det inte om för eller emot, det finns bara en riktning och det är framåt, för alla ungas lika möjligheter till en hoppfull framtid, trots skeva förutsättningar och livsvillkor. Mitt uppdrag, mitt ansvar som chef för Fryshuset och som människa, är att skapa förutsättningar för den utveckling vi vill se, för det samhälle som vi vill leva i, som vi vill att våra barn och andras barn ska växa upp i, ett jämställt samhälle där unga oavsett bakgrund eller kön ska få växa upp med livet framför sig med alla dess magiska möjligheter och förutsättningar.

 Hur ändras maktstrukturer bäst?
Strukturer kan vi förändra när de blir synliga, när vi kan förstå, se och känna hur de påverkar oss i vardagen, hur våra unga tjejer varje dag förhåller sig till dem, duckar undan, gör om sig, står ut trots att det skaver. Varje dag, om och om igen. När den bilden klarnar, när tjejerna själva kan koppla sitt eget språk, sin undergivenhet, sin tystnad, till rådande normer och strukturer i samhället så väcks ett raseri, en urkraft som känns ostoppbar, som vill något annat, som vil något mer, som vill förändra, utmana, förbättra både för sig själva och varandra, både för nu, sen och framåt. Den kraften är vårt ansvar att ta vara på, leda, uppmuntra, låta oss inspireras av, vara tacksamma för.

Den urkraften, är det som jag är mest stolt över, att den har släppts lös, nu finns det ingen väg tillbaka, till det gamla, till det som var, nu finns det bara en rörelse framåt, tjejerna äger den, hur den ska se ut, vad den kommer att utvecklas till, det kommer vi att få se.

För att sann förändring av strukturer ska ske, behöver vi även rikta ljuset mot killarna, de som ”äger” det offentliga rummet, där de sätter agendan och utövar makt och status för att upprätthålla normer så som de känner till och förstår, precis på samma sätt som någon innan dem har gjort.


Men normen för hur de ska bete sig och vara behöver omformas, utmanas och stöpas om, den omformningen skriver Backatjejerna manus till. Det manuset ligger till grund för killarnas utbildning.

 Och vi kvinnor har ett ansvar, vi behöver mötas, unga tjejer behöver att vi möts, vårt uppdrag är att sänka trösklar och öppna dörrar för dem, bjussa på nätverk, relationer och kontakter, så att de kan ta plats i förarsätet. Utmana, våga och göra, hela tiden med vetskap om att det finns ett systerskap som Backar, som står bakom.

 Finns det några personer eller någon annan organisation som du har som förebild när det kommer till jämställdhet?
Linnea Claeson, Nina Rung, Katarina Wennstam och Raseriet med Amie och Fanna. Modiga, smarta, roliga och äkta förebilder som varje dag pushar och inspirerar tjejer och kvinnor att hitta kraften i sig själva, att våga gå sin egen väg, säga ja eller nej. Säga dra åt helvete. Säga jag älskar dig. Det här är jag. Mina val är mina och det är bara jag som kommer att leva med mig själv, i mig själv, det är jag som antingen måste dras med mig själv eller få vara mig själv.

Att våga för min egen skull, ta makten över mitt eget liv och göra egna val som passar mig, inte normen inte samhället inte andra. Utan mig. Bara mig, för att känna mig hel, helare. I Love it!

Sysselsättning: Chef Fryshuset Stockholm
Motto: Orka våga
Instagram profil: @anjafrey

Junibrevet

Mingla med oss i Almedalen!

Mingla med oss i Almedalen!