P-gel sätter P för spermierna

P-gel sätter P för spermierna

Idag är alternativen begränsade för män som vill skydda sig mot oönskade graviditeter. Men nu är ett nytt hormonellt manligt preventivmedel på gång; p-gelen. På Karolinska Institutet pågår forskning kring ett nytt preventivmedel för män, p-gelen, som fungerar på samma sätt som p-piller för kvinnor. P-gelen innehåller bland annat gulkroppshormon och testosteron och smörjs på huden en gång per dag för att minska spermieproduktionen. När antalet spermier är en miljon per milliliter anses mannen vara tillfälligt steril. Under studiens gång kommer man titta på om p-gelen ger några biverkningar hos mannen. Hittills har man bara sett en liten ökad sexlust. Länder från alla världsdelar deltar i studien som finansieras av amerikanska hälsomyndigheten. Under två år kommer minst trettio par från Stockholms län vara med i försöket och tidigast om fem år kan produkten vara på marknaden.

 

 

 

Talita Sverige

Talita Sverige

Anna Ryott: ”Change goes where the money flows”

Anna Ryott: ”Change goes where the money flows”