Nina Campioni: "Jag är för tanken om "good enough"

Nina Campioni: "Jag är för tanken om "good enough"

Nina Campioni är journalist och programledare, hon skriver om mode i Elle, har skrivit boken “Vattnet går” och har sedan 2014 podden med samma namn. Vi tog ett snack med henne om tankarna bakom podden.

Berätta om bakgrunden/anledningen till att du started Vattnet går? 
- Till en början var det rent terapeutiskt, jag blev traumatiserad av min första förlossning och kände behov av att älta min egen och lyssna till andras förlossningar. Så då tänkte jag att jag säkert inte var ensam om att känna så. Och det var jag visst inte. Idag är min drivkraft att hjälpa så många kvinnor som möjligt till en trygg förlossning och också att lyfta kvinnohälsa och kvinnokroppen så mycket det bara går. Att sätta våra behov på agendan, att öppna upp för ämnen som tidigare varit skambelagda eller tabubelagda. Jag vill att vi ska kunna prata om allt och på så sätt må bättre och känns oss friare. 


Vad har du fått för reaktioner?
- Genomgående positiva! Det är faktiskt helt otroligt. Jag får dagligen mail eller kommentarer på sociala medier och faktiskt också IRL (tro det eller ej) från kvinnor (och en och annan man) som känner sig hjälpta genom alla kvinnors berättelser i podden, som känner stöd i podden under graviditeten och som genom den har känt sig mindre ensamma med sina tankar och rädslor. Podden har också gjort att jag fått en plattform att faktiskt diskutera de här viktiga ämnena som just graviditeter och förlossningar på ett politiskt plan till exempel på Almedalen och liknande forum. 

Vi tror att det är enklare att vara för något, än emot något. Vad är du för när det gäller jämställdhet? 
- Jag är för tanken om "good enough". Istället för att gnälla på alla dem som gör för lite, hylla dem som gör något alls. Pusha genom kärlek och pepp, nästa gång kanske hen gör ännu mer. Bara genom steg framåt kan vi komma just framåt och då är varje minsta steg också viktigt. Det finns liksom ingen tävling i det här - vi har alla samma mål - men vi kanske kommer dit på olika sätt. 

Hur ändras maktstrukturer bäst?
- Jag följer instagramkontot Ownershift med stort intresse, jag tror på deras devis om att ägandeskap är en stor nyckel. Kvinnor måste äga mer. Bil, hus, lägenhet, företag, sommarstället, mark. Den gamla lagen om "follow the money" kommer vi aldrig komma ifrån. Kvinnor behöver stå som ägarinnor på fler kontrakt!

Finns det några personer eller någon annan organisation som du har som förebild när det kommer till jämställdhet?
- Personer som Cissi Wallin och Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby som driver Raseriet stärker mig och pushar mig att göra mer. Jag imponeras också över modet och styrkan hos GAPF (Glöm Aldrig Pela&Fadime) och är peppad över att kvinnliga nätverk poppar upp som svampar överallt. Underbart!

Sysselsättning: Någon kallade mig Medieentrepenör, det tyckte jag lät mäktigt. Är också journalist och programledare.
Motto: Det löser sig. Och om det inte gör det, lös det. 
Instagramprofil: @ninacampioni

Stockholms Kvinnohistoriska invigs nu!

Stockholms Kvinnohistoriska invigs nu!

Månadens Womeneur

Månadens Womeneur