Sommar och sol förhoppningsvis hos er alla. Vi inledde sommaren med ett mingel i jämställdhetens tecken i Almedalen tillsammans med AllBright. Tack till alla som kom!  Bilder från kvällen finns på vårt instagram-konto @battreandeflesta, glöm inte att följa oss där! I detta brev har vi intervjuat Nina Löwenhielm, advokat som driver podden Brott, skratt och tårar, tipsar om en annan podd; Fannys förebilder och om du vill både titta och lyssna dokumentären Stjärnregissör mot alla odds och tv-reportaget Korrespondenterna – om rätten att spela boll. Låter det stressigt?  Lugn, vi tipsar även om gruppen Stressgäris.

 Nästa brev kommer i augusti, kom gärna med tips på initiativ som vi kan uppmärksamma eller personer vi borde intervjua genom att maila till hej@battreandeflesta.com eller skicka ett meddelande på instagram!

Nina Löwenhielm : ”Samhället betraktar ofta kvinnliga brottslingar som dubbelt avvikande – man bryter både mot normen att begå brott men också mot normen hur man ska bete sig som kvinna.”

Nina Löwenhielm är advokat på Advokatfiman John Rainer AB. Nina har tillsammas med Silvia Ingolfsdottir Åkermark podden Brott, skratt och tårar där de berättar om deras vardag som brottmålsadvokater. Vi fick intervjua Nina om podden och hennes arbete och som vanligt frågade vi om tips för att ändra maktstruktuer. Nina syns till vänster på bilden!

Podd-tips: Fannys förebilder

Fannys förebilder är en podcast om utmaningar i arbetslivet. Men inte vilka utmaningar som helst utan de utmaningar som är relaterade till att vara kvinna. I podden har Fanny Widman intervjuat kvinnor som politikern Anna Kinberg Batra, advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark och retorikkonsulten Serena Mon de Vienne. Mer info om Fanny och podden finns på http://fannysforebilder.se/ Avsnitten finns där poddar finns!

TV-tips: SVT Play korrespondenterna rätten att spela boll

Tack för bollen, jag sov med den inatt – jag har aldrig haft en boll som jag kunnat kalla min egen”. I Korrespondenterna – om rätten att spela boll, träffar SVT:s fotograf Iman Tahbaz fotbollsspelaren Dorantin i Kamerun. Dokumentären undersöker vilka möjligheter unga flickor har att spela fotboll och besöker Kamerun, Storbritannien och Brasilien. I många länder är det långt ifrån en självklarhet att få satsa på sin idrott som kvinna men det är förändring på gång. Se den här!

Gardet har fått nog!

Gardet är en grupp kvinnor som på varsitt håll drivit feministisk opinionsbildning och kamp i många år, Hanna Bergwall, Cissi Wallin, Kajjan Andersson är redaktörer för plattformen och som de skriver på sin sida ”plattformen och megafonen som inte kommer låta sig tystas. Gardet kämpar för kvinnors rättigheter och lägger stor vikt vid att folkbilda, deras tanke är att ge en röst till kvinnor som sällan får höras. Gardet bedriver opinionsbildning genom granskande journalistik och du kan läsa deras artiklar här!

Stjärnregissör mot alla odds

Varför finns det så få verksamma kvinnliga regissörer i Hollywood? Den frågan ställer sig dokumentärfilmaren Amy Adrion i den här filmen. Hon undersöker de strukturer som fortsätter att förneka många begåvade personer möjligheter och genom intervjuer får vi höra om det banbrytande arbete som kvinnliga filmregissörer gör. Medverkar gör bland andra Lena Dunham, Ava DuVernay, Catherine Hardwicke, Jill Soloway och Rosanna Arquette. Se den SVT-play!

Stressgäris - stressade kvinnor unite!

Gruppen StressGäris på Facebook är en mötesplats för kvinnor och icke-binära som känner sig stressade eller har utmattningssyndrom, där de kan få pepp och stöd av varandra. StressGäris-gruppen är en officiell undergrupp till nätverket StreetGäris som startades av Natali Suonvieri. Natali tyckte att saknades en plats där tjejer kunde dela med sig av sin erfarenhet men även hjälpa andra att komma till insikt med deras välmående. Idag har gruppen 5000 medlemmar som dagligen driver diskussioner om stressrelaterad psykisk ohälsa. Låter detta som något du har behov av så joina gruppen på Facebook eller följ på insta @stressgaris

Juni är här, midsommar är över och snart är det dags för Almedalen. Bättre än de flesta är på plats och du som prenumererar på nyhetsbrevet är såklart välkommen. Mer information och anmälningslänk finns nedan!

Denna gång har vi intervjuat Anja Frey, Fryshusets chef i Stockholm. Missa inte hennes tårframkallande svar på våra frågor (glädjetårar på grund av så bra svar). Mer Anja till folket! Dessutom tipsar vi om tv-serien POSE, Way out West fortsatta fokus på jämställdhet och såklart ett tips om ett instragram-konto att följa!

"Jag älskar att göra det jag gör, det är en lyx att få vara en del av den samhällsförändring som vi jobbar för, där ungas behov är vårt existensberättigande"

Anja Frey är chef för Fryshuset i Stockholm. Anja kombinerar ett brinnande engagemang med handlingskraftighet som skapar förändring. Hennes talk på Polar Talks under Polar Music Prize var dagens höjdpunkt tyckte vi, inspirerande på ett självklart och naturligt vis, precis som hennes svar i denna intervju.

POSE skapar tv-historia

POSE är en dansmusikalserie som utspelar sig i 1980-talets New York. Ett New York som genomgår en kulturell och finansiell revitalisering, samtidigt som några av dess ljusaste ljus släcktes av AIDS. Det är en berättelse om människor som dagligen pendlar mellan förtvivlan och hopp, och gör det med ”swagger” och mänsklighet. Producenterna Ryan Murphy, Brad Falchuk och Steven Canals har skapat en serie om kön, ras och identitet , några av de största frågorna i vår tid på 2000-talet, och har genom att välja 1980-talets New York och "drag balls" som miljö, på ett paradoxalt sätt lyckats göra dessa frågor mer aktuella.

IG-tipset: Indya Moore

Indya Moore är känd från TV-serien POSE genom rollen Angel Evangelista och valdes till en av de 100 mest inflytelserika personerna 2019 av tidningen Time Magazine. Moore använder sitt relativt nyvunna kändisskap och röst för att uppmärksamma och stärka marginaliserade grupper. Instagram-kontot presenteras med texten “Respect our existance or expect our resistence” och pronomina They/Them/Theirs och innehåller en blandning av politiska budskap, nyheter från serien och Indyas liv. Följ Indya på @indyamoore